Books, brochures, etc.

Finally, the Mathematical Association of America published Half a Century of Pythagoras Magazine, the English version of De Pythagoras Code. As the Dutch version was already five years old, it has been updated with articles from more recent years of Pythagoras magazine. Waarom drinken we zoveel koffie is het tweede vragenboek van Kennislink, met 101 lezersvragen en de wetenschappelijk verantwoorde antwoorden daarop door de Kennislinkredacteuren. Ik leverde zes van de 101 antwoorden.
Iedereen met een scherpe geest kan op ontdekkingsreis in Het Labyrint van Occam, waar logica en wiskunde de essentie zijn van de werkelijkheid. Het Labyrint is een doolhof van breinbrekers waarin je met slimme denksprongen elk dwaalspoor moet zien te vermijden.
Aldus de flaptekst van dit boek, en zo is het maar net.
Het Labyrint bevat de 100 beste puzzels die ik in de loop der jaren heb bedacht. Veel van de puzzels zijn ook in een iets andere vorm gepubliceerd in mijn Prijsvraag-rubriek in maandblad Natuur&Techniek.
Je kunt het boek bij mij bestellen voor 19,95 (inclusief verzendkosten, dat is je voordeel t.o.v. de webwinkel). Neem daartoe contact op via mijn mailadres (zie de startpagina).
De Pythagoras Code is een bloemlezing uit 50 jaargangen van wiskundetijdschrift Pythagoras. Het is een smaakvolle mix van puzzels, recreatieve wiskunde, historische artikelen en klassiekers als het werk van Escher. Ik leverde een aantal artikelen en vormde, samen met Alex van den Brandhof en Jan Guichelaar, de redactie. Het is nog te bestellen via de website van Pythagoras.

On the occasion of the offical opening of the Lofar radiotelescope, 2010, a congress was held about the scientific prospects for SKA, the Square Kilometre Array. I wrote a number of articles for this brochure, which was coordinated by Govert Schilling.

The Netherlands Forensic Institute (NFI) developed a new way of quantifying and presenting fingerprint evidence in court. This brochure was made in 2012 to inform the field (lawyers. prosecutors, judges) about the new method. I wrote the text, designed the infographics and did final editing.

De VPRO-gids kwam in maart 2013 met een bijlage over nano-technologie, gesponsord door MESA+. Ik schreef enkele van de artikelen en deed de eindredactie.
De Nova Tour door het Heelal is een interactieve rondleiding langs planeten, sterren en sterrenstelsels, inclusief alle exotische objecten die je daarin tegenkomt, zoals zwarte gaten, neutronensterren en supernova's.
De Tour is echt een ontdekkingsreis, in die zin dat je via de links kunt verdwalen in het heelal en dan dingen tegenkomt waarvan je niet wist dat je er naar op zoek was.
Ik heb de structuur van de website ontworpen, samen met een webbouwer de interface gemaakt, het beeldmateriaal verzameld en bewerkt en alle teksten geschreven.
De Tour door het Heelal is in 2002 op CD uitgebracht. Klik op het plaatje om te starten met de Tour.

This brochure explains the scientific programme of the Netherlands Research school for Astronomy (NOVA, Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie). There is also a Dutch language version. Both were published in 2001. I coordinated this project, designed the cover and wrote all the texts.

Waarom willen we alles weten is een boekje dat aanhaakt bij de Nationale Wetenschapsagenda. De oproep aan het publiek om te onderzoeken problemen voor te leggen aan 'de Nederlandse wetenschap' leverde een overstelpende hoeveelheid vragen op, waarvan er echter al veel beantwoord waren. 25 van die antwoorden zijn door Kennislinkredacteuren in dit boekje geformuleerd. Ik nam er twee voor m'n rekening.