NOVA Programma
 
Het NOVA-programma: onderzoek en instrumentatie

 


klik voor een grotere versie

Het lopende, 10-jarige programma van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, ‘De levenscyclus van sterren en sterrenstelsels’, bestaat uit twee gelijkwaardige hoofdstromen, onderzoek en instrumentatie.

In NOVA’s onderzoeks-programma, hoopt men fundamentele vragen over de evolutie van het heelal te beantwoorden: hoe planeten, sterren en sterrenstelsels ontstaan uit het ijle gas en stof dat de ruimte vult, hoe ze precies aan hun eind komen en hoe ze daarna de grondstof vormen voor een volgende generatie hemellichamen. Een goed begrip van die kosmische groei- en verval-processen kan ons misschien zelfs meer vertellen over de kans dat elders in het heelal leven voorkomt.
NOVA's wetenschappelijke programma is gebaseerd op drie hoofdthema's, "zwaartepunten", die uitgevoerd worden in internationale netwerken.

Voor zulk onderzoek op het hoogste niveau is maar een handjevol telescopen en satellieten krachtig genoeg, zoals de ESO Very Large Telescope (VLT) in Chili, of de Hubble ruimtetelescoop. Om vooruitgang te boeken zijn astronomen vaak zelfs afhankelijk van nieuwe, nog krachtiger instrumenten. Daarom bouwt NOVA mee aan de telescopen en satellieten van morgen, die nog dieper en nog scherper het heelal in zullen kunnen kijken. NOVA’s instrumentatie-programma helpt niet alleen de internationale astronomie vooruit, maar het zorgt er ook voor dat Nederlandse astronomen expert worden in het gebruiken van die instrumenten. Zo zijn ze ook in de toekomst verzekerd van schaarse waarneemtijd op instrumenten van wereldklasse.

Een gedetailleerde beschrijving van de NOVA organisatie en het NOVA onderzoek is ook te vinden op onze Engelse site.